dilluns, 14 d’octubre del 2013

Analema solar i equacio del temps


L'analema és la corba que descriu l'altura del Sol a la mateixa hora durant un any observat des d'una mateixa posició. Si cada dia de l'any, a migdia, registrem la posició del Sol, després d'un any haurem obtingut una certa corba, que té una forma aproximada de "vuit".

La posició del Sol observada canvia cada dia a causa de la inclinació de l'eix de la Terra i a causa de l'excentricitat de l'òrbita terrestre. El component axial de l'analema mostra la declinació del Sol mentre que el component transversal ofereix informació sobre l'equació de temps, la diferència entre el temps solar aparent i el temps solar mitjà.
El temps solar està relacionat amb la idea que quan el Sol assoleix el punt més alt (quan creua el meridià), és migdia i l'endemà, quan el Sol torni a creuar el meridià, serà migdia un cop més. El temps que transcorre entre dos migdies successius algunes vegades és més gran i altres vegades menor de 24 hores. En els mesos de meitat de l'any, la durada del dia és molt propera a 24 hores, però al voltant del 15 de setembre, els dies són de 23 hores, 59 minuts i 40 segons, mentre que prop del Nadal els dies són de 24 hores i 20 segons de durada.

El temps civil, està condicionat a dies de 24 hores de durada. No és real que els dies siguin de 24 hores, però és obvi que és més convenient tenir un "Sol mitjà" d'exactament 24 hores per dia, perquè va permetre construir els rellotges mecànics i més recentment els electrònics, que mesuren aquests intervals de temps exactament iguals.

Font:

Minkowski 2-9. Les ales d'una nebulosa papallona

Minkowski 2-9 , abreviada M2-9 és una nebulosa planetària descoberta per Rudolph Minkowski l'any 1947. S'ubica a aproximadament 2.1...